12 september 2022: menselijke bloei.

Gepubliceerd op: 17-09-2022

Voor mij staat deze zon als symbool voor hoe ik als vrouw autonoom in verbinding kan zijn. Om integer en verbindend te communiceren. Om vanuit emotionele volwassenheid tot menselijke bloei te komen. Voor mij heeft dit te maken met mijn pad van zelfontplooiing te lopen. Geweldloosheid van Gandhi sprak mij als tiener al bijzonder aan. Toen ik in mijn midife fase kwam, kwam het boek Geweldloze communicatie van Rosenberg, als geschenk in mijn leven. Het is mijn passie geworden. De zon staat voor mij symbool voor eigenheid, durven stralen, er mogen zijn. Authentiek mijzelf in verbinding zijn.

In geweldloze communicatie van Rosenberg kunnen de basisprincipes in contact als volgt worden verwoord:

  • Wat neem je in jezelf waar?
  • Wat kan de kwaliteit van je leven verbeteren?
  • Leer dit eerlijk, zonder enige vorm van kritiek te communiceren.

Rosenberg ontwierp een model van zes basisbehoeften. De behoefte aan eigenheid, fysieke behoeften, emotionele behoeften, de behoefte aan spirituele verbondenheid, de behoefte aan spel en de behoefte om te vieren en te rouwen. Onder deze zes basisbehoeften vallen concrete behoeftes.

Zoals onder de behoefte aan eigenheid vallen: autonomie, authenticiteit, creativiteit, integriteit, zelfexpressie en zingevend communiceren.