• darkblurbg

Transformatie naar Emotionele Volwassenheid of Bevrijding
Het doel bij Geweldloze Communicatie is om daadwerkelijk tot verbinding te komen met de ander, en wel op een manier die respectvol is voor de eigenwaarde van alle deelnemers aan het gesprek.

De Weg van de blauwe hemel en de wolken
‘Er is een evolutionaire basis voor wijsheid aan het opkomen. Het menselijk organisme evolueerde om de wereld tegemoet te treden en niet alleen te overleven, maar ook om te leren.’ (Kramer, 2014)
‘Zuivere spraak’ is een basisprincipe, zowel bij het Achtvoudige Pad van de Boeddha als bij Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. Zuivere spraak verwijst naar een concept wat is verweven met de metafoor van de Blauwe Hemel en de Wolken. We weten niet echt meer wie we werkelijk zijn, want de onze onheilzame patronen, ‘witte wolken’ bedekken ons Ware Zelf, ‘de Blauwe Hemel’. Het Pad van Ontwaken is  bedoeld om weer contact te kunnen krijgen met ons Ware Zelf! Als we contact hebben met wie we werkelijk zijn, kunnen wel zelfmededogen voelen. De basis om compassie te hebben met de ander.

Kennis en training vormt de brug tot transformatie naar Emotionele Volwassenheid
We gaan in op oost-west parallellen gericht op Geweldloze Communicatie. Onze focus ligt op zintuiglijk waarnemen en de valkuilen in het kader van
Emotionele Volwassenheid.

Parallelle visies over transformatie naar Emotionele Volwassenheid of Bevrijding
Transformatie door Geweldloze naar Emotionele Volwassenheid of Bevrijding

 1. Transformatie door Geweldloze Communicatie (Rosenberg, 2006) ondersteund door de Psychologie en Mindfulness
  (Ogden&Fisher, 2017 en Hanson & Mendius, 2014)
 2. Transformatie door Geweldloze Communicatie (2006) ondersteund door Primaltherapie van Jean Jenson (editie 1998)

Geweldloze Communicatie ondersteund door het Tibbetaans Boeddhisme en de westerse mindfulness in het kader van transformatie naar Geestelijke Volwassenheid (Boeddha)

 1. Transformatie door Geweldloze Communicatie (Rosenberg, 2006) en het Tibbetaans Boeddhisme (Chögyam Trungpa, 2011
  en A.B. Wallace, 2002 en Pema Chödrön, 2015)
 2. Transformatie door Geweldloze Communicatie (Rosenberg, 2006) en Mindfulness (Hanson & Mendius, 2014; J. Kabat Zinn, 2012
  en Vidyamala Burch, 2010)

De wil om emotioneel volwassen te worden betekent de oprechte wens om bevriend te raken met onze eigen transcendente geest en menselijke hersenen
Dat we thuis komen in onze eigen hart, buik en hersenen. Of: ‘dat ik mijn eigen innerlijke ervaring als de basis van mijn leven ga ervaren. En van daaruit kom ik onvermijdelijk uit bij het hoofd-hart van de ander’. (Nichtern, 2015)


‘Waar is mijn thuis?’ - het Pad van Ontwaken
Dit eeuwen oude, oorspronkelijk oosterse verhaal stelt: de mens is altijd op zoek naar huis - onze diepste kern. Ik als mens vind mijn diepste kern pas als ik mijn eigen hoofd-hart tot mijn thuis verklaar. Met hoofd-hart bedoelen we de eenheid van intellectuele en emotionele wijsheid. Mijn huis, mijn ware thuis, bevindt zich in mijn geest. Als ik die plek eenmaal gevonden heb, kan ik mij thuis voelen waar ik ook ben. Vanuit dit pad gaat erom dat ik:

 • Mijzelf leer zien zoals ik ben
 • Weet hoe ik denk en voel
 • Compassie heb met mijzelf
 • Verantwoordelijkheid neem voor wat er met mij gebeurt